WILLE W BUŁGARII

Szukasz willi w Bułgarii na doskonałe wakacje? Spróbuj www.bulgarianvillarenters.com!

APARTAMENTY POD WYNAJEM

Bułgaria apartamenty - najtańsze oferty wynajmu apartamentów w Bułgarii. Słoneczny Brzeg, Święty Włas, Elenite, Kraniewo. Komfortowe obiekty blisko plaży, idealne na wakacje w Bułgarii.

Forum turystyczne

Forum turystyczne

Szopska sałatka

Sałatka Szopska

Sałatka Szopska

Kuchnia bułgarska, choć geograficznie wciąż europejska, dla przeciętnego Europejczyka stanowi duże zaskoczenie. Nieskażona zachodnimi wpływami, pozostała naturalna, przez co urzeka wspaniałym oryginalnym smakiem. Podstawą kuchni bułgarskiej wciąż są warzywa – w większości przypadków surowe, co pozwala zachować im możliwie największą wartość odżywczą. I to właśnie na surowych warzywach opiera się jedno z najważniejszych dań bułgarskiej kuchni, popularne w niemal całych Bałkanach. To szopska sałata, w bułgarskiej pisowni шопска салата.

Kuchnia bułgarska w dużej mierze bazuje na sałatkach, wśród których niekwestionowany prym wiedzie właśnie szopska. Jej nazwa również nie wzięła się z przypadku – to raz jeszcze kwestia uwarunkowań geograficznych. „Szopi” to tradycyjne określenie mieszkańców bułgarskiej stolicy i otaczających ją regionów. Tym samym szopską sałatkę można spożywać zarówno jako dodatek do obiadów czy kolacji, ale także jako samodzielne danie. Bułgarzy mają w zwyczaju spotykać się, by – pijąc wino – zagryzać właśnie szopską.

————
REKLAMA
Jeśli wypad na narty to tylko Austria noclegi i wspaniałe, alpejskie klimaty. Ciężko w Europie o lepsze miejsce do uprawiania białego szaleństwa.

Dla osób, które preferują pozostać w Polsce pozostają Zakopane noclegi i wczasy w zimowej stolicy Polski.

Kapitol – jeden z najwspanialszych zabytków Rzymu, miejsce, które każdy musi zobaczyć koniecznie podczas wizyty w Wiecznym Mieście.
————

Do przygotowania najsłynniejszej bułgarskiej sałatki nie potrzeba wiele – wystarczy kilka strąków słodkiej papryki (kapija), dwie czuszki (z uwagi na bardzo ostry smak niekonieczne), trzy duże pomidory, ogórek (koniecznie świeży), czerwona cebula sałatkowa, pół szklanki oliwy, ocet winny, pietruszka oraz ćwierć kilograma białego serca owczego (Бело сирење).
Paprykę należy przygotować – obrać i oczyścić i pokroić w średniej wielkości cząstki. Niektórzy polecają uprzednio ją opiec, ale nie jest to niezbędne. Tak samo ogórek i pomidory – należy obrać i pokroić w kostkę, cebulę natomiast w cienkie krążki. Całość łączy się z pokrojoną natką pietruszki i – jak niektórzy uważają – soli. Przed samym podaniem sałatka wymaga również polania sosem – zmieszaną oliwą z octem. Ostatnim, a być może najważniejszym elementem, jest biały ser owczy. Przy użyciu zwykłej tarki ściera się go na wąskie paski i obsypuje sałatkę po wierzchu. Teoretycznie powinno się korzystać jedynie z „Бело сирење”, ale – z braku innych możliwości – można zdecydować się na fetę. Istotny jest charakterystyczny słony smak sera.

Comments are closed.